Sladké umění: Tradiční japonské cukroví wagaši vám učaruje na první pohled
Máte rádi sladké? Takové, které skvěle chutná a je tak krásné na pohled, až je vám někdy líto se do něj pustit? V tom případě byste měli poznat japonské wagaši.
Wagaši je, zjednodušeně řečeno, japonské tradiční cukroví. Tento termín vznikl někdy počátkem období Meidži (druhá polovina 19. – počátek 20. století) pro odlišení cukroví japonského původu od toho přicházejícího tehdy z Evropy. Wagaši se většinou nepeče a jeho výchozími ingrediencemi jsou fazole, rýže a cukr, tedy suroviny rostlinného původu. Zahrnuje známé stánkové sladkosti jako moči, daifuku, dango, dorajaki, taijaki. Nebo například mé oblíbené cukroví modelované z hmoty nerikiri v případě Tokia či konaši v případě Kjóta. Zde už jde o luxusnější typ cukroví, které můžete vidět servírované při čajovém obřadu.
Sladké umění: Tradiční japonské cukroví wagaši vám učaruje na první pohled